Što to sada znači?
Blog

Što to sada znači?

Piše: Ante Demo, profesor


Postoji nešto u procesu učenja engleskog jezika što svakoga zbunjuje. Može biti frustrirajuće jer značenje i kontekst mogu varirati od kombinacije do kombinacije. Jel' to ide s in, off, on... Da, pogodili ste, govorimo o frazalnim glagolima! U engleskom jeziku koriste se svakodnevno i definitivno su ključni dio u procesu postajanja aktivnim govornikom jezika.

Frazalni glagoli (Phrasal Verbs) tvore se od glagola i prijedloga (čestica) i imaju doslovno ili preneseno značenje. Učenici ih obično ne vole jer ima mnogo nepravilnosti u korištenju. Učenici obično preferiraju gradivo koje se može jasno definirati ili objasniti. Frazalni glagoli ne nude jednostavna objašnjenja. Ovdje u priču ulazi kontekst i upravo on nam otkriva značenje određene kombinacije. Primjerice, frazalni glagol set off može značiti dvije stvari: 1) otići (They set off at six o'clock) ili 2) aktivirati (The alarm was set off when the burglars entered). Da bismo razlikovali njihova značenja, moramo se osloniti na tehniku C for C (Content for Context, odnosno sadržaj za kontekst). Sadržaj oko frazalnih glagola otkriva što glagol zapravo znači te je li u doslovnom ili prenesenom značenju.

Postoji mnogo frazalnih glagola i ne može ih se naučiti napamet. Najbolji način da ih usvojimo jest da ih podijelimo u kategorije kao što su putovanja, posao, vježba... Druga mogućnost jest da analiziramo uporabu prijedloga i da prolazimo kroz njihove različite kombinacije. Srećom, učenici imaju korisne internetske izvore koji mogu biti od pomoći u procesu učenja frazalnih glagola. Ja preporučam gledanje TV-serija, komedija i reality showova. Poželjno ih je gledati jer su podosta neformalne, a izvorni govornici aktivno koriste frazalne glagole u komunikaciji licem-u-lice. Mnoštvo frazalnih glagola možete čuti u ovakvim tipovima emisija. Ja volim gledati Jamiea Olivera ili Gordona Ramsayja. Posebno Gordona jer je on zlatni rudnik za frazalne glagole. Ako ga odlučite gledati, ignorirajte psovke i analizirajte kako koristi frazalne glagole u poznatim situacijama.

Sve u svemu, nemojte se obeshrabriti u učenju frazalnih glagola jer je to dug proces. Prvi je korak prepoznati ih u rečenicama i onda ih postepeno uključivati u vlastite strukture. Ako uspijete svladati frazalne glagole, možete se smatrati aktivnim govornikom engleskog jezika. Pokušajte biti aktivni učenjem, slušanjem, gledanjem i razne kombinacije frazalnih glagola će vam zasigurno postati prirodne. Frazalni glagoli mogu biti zabavni te stoga uživajte u igri s njima!

Prijavite se na vrijeme
Prijave za Tečaj