Kako raditi na razvijanju jezične kompetencije
Blog

Kako raditi na razvijanju jezične kompetencije

Za popis svih Jantarovih tečajeva za stručno usavršavanje nastavnika posjetite https://www.jantar.hr/hr/global

Piše: Ante Demo, profesor / voditelj nastave


Iako većina učenika vjeruje kako su najvažnije vještine na kojima treba raditi govor i pisanje, mnogi će se zalagati da su i druge jednako važne.

Svi znaju da engleski igra veliku ulogu u modernom društvu. Kao profesor engleskog jezika, uvijek se trudim motivirati svoje učenike da teže najvišim razinama ZEROJ-a jer će tako imati veće šanse na tržištu rada. Unapređivanje i poboljšavanje poznavanja engleskog jezika s razine na razinu nije lak proces, ali se uz pravi pristup može uspjeti. Poznavati engleski ili bilo koji drugi jezik ne znači samo govoriti kao što mnogi vjeruju, to podrazumijeva razvijanje i drugih segmenata. Jezična kompetencija može se postići jedino podjednako radeći na svim područjima kao što su pisanje, čitanje, slušanje, upotreba gramatike i vokabulara te naravno govora, bez obzira na razinu.

Usavršavanje različitih jezičnih vještina

Pisanje bi se trebalo uvježbavati već od nižih razina poput A2. Učenici trebaju pisati o svakodnevnim i poznatim temama kako bi se naviknuli, stekli samopouzdanje i kasnije krenuli prema složenijim temama kako prelaze na više razine. Mnogobrojni su tekstovi poput e-mailova, izvješća, molbi koji se mogu uvježbavati i biti korisni svakomu. Biti kompetentan u pisanju važna je vještina budući da se većina današnje komunikacije odvija u pisanom obliku zahvaljujući modernim tehnologijama. Kako osoba napreduje u pisanju, vještina u govoru će prirodno uslijediti kao i u drugima budući da su sve prethodno spomenute vještine isprepletene.

Važnost čitanja i gramatike

Učenici često zanemaruju neka područja smatrajući ih nevažnima kada započinju raditi na svojoj jezičnoj kompetenciji, no vrlo brzo saznaju kako je svaki dio važan želimo li postići uspjeh. Gramatičke strukture i leksičke jedinice također pomažu napretku učenika ako postoji jasna kohezija između razina. Kada se radi o čitanju i razumijevanju, nije samo važno razumjeti što je napisano, nego uzeti u obzir i vrijeme koje nam je potrebno kako bismo tekst razumjeli. To je vještina koju možemo postići uz pravo vodstvo učitelja.

Ali prvo – placement test

Doći do željene jezične kompetencije možete svojim tempom, ako znate odakle krenuti. Ključno je napisati takozvani placement test prije bilo kakvog tečaja budući da će takav test učeniku dati točnu startnu poziciju. Proces koji slijedi samo može dovesti do znanja u skladu s vašim potrebama, a ono što vam treba po putu je strpljenje i motivacija koja će vas zasigurno voditi ka poboljšanju poznavanja jezika.


Prijavite se na vrijeme
Prijave za Tečaj