Dođi s nama! (Komm mit!)
Blog

Dođi s nama! (Komm mit!)

Dođi s nama! (Komm mit!)

Piše: Andrea Marušić, profesorica

Pijemo li samo Ožujsko pivo Zagrebačke pivovare, koje je ime dobilo po mjesecu ožujku u kojem se tradicionalno proizvodilo najbolje pivo? Što kažemo na više od 1.400 pivovara u Njemačkoj i  5.000 različitih vrsta piva? Želimo li se približiti Česima i Nijemcima koji prednjače u potrošnji „tekućeg kruha“?

Svaki Nijemac godišnje popije 107 litara piva. Na najvećem europskom festivalu piva Oktoberfest-u u München-u popije se oko sedam milijuna litara piva. Uz to je neizostavan jedan od 300 različitih vrsta kruha i specijalitet „Wurst“ (kobasica). I izbirljivim nepcima će prijati bar jedna od 1.500 vrsta kobasica. Poštujte bavarsku modu i nosite „Dirndl“ (tradicionalna nošnja za žene) i „Lederhose“ (kožne hlače). Ne trebate ih kupiti jer su skupe, možete ih unajmiti za nekoliko ojra.

Za oko će vam sigurno zapeti konobarice, kojima je potrebna samo 1,5 sekunda da napune kriglu, svaka teži po dva kilograma, a u njihovim rukama je više od 8 krigla piva. Ne zaboravite pjenu od 3-4 cm!

Kako bi se smirili od vreve i očistili organizam, uputimo se njemačkim „Autobahn-om“,  koji je nastarija i najduža autocesta na svijetu, nešto južnije na bečki odrezak ili savijaču od jabuka uz zvuke „Wunderkind-a“ Mozarta. Ali Zigi (Sigmund Freud) nam jednostavno neda mira: „Veliko pitanje na koje nikada nije odgovoreno i na koje ni ja nisam bio kadar odgovoriti, usprkos tridesetogodišnjem istraživanju ženske psihe, glasi: ŠTO ŽENA HOĆE?!“.

Zamislimo idilu: Heidi kako poskakuje zelenim alpskim livadama i zvuk zvonca koje nose krave oko vrata. Jedem Toblerone. Naravno pravilno sam ga odlomila s desna na lijevo. Oblik čokolade ukazuje na švicarske Alpe, koje zauzimaju čak 65% njezinog teritorija! Blizu sam vodećim Švicarcima koji pojedu 23 kilograma čokolade godišnje. Nisam neki ljubitelj sira, ali činjenica, da ih je 450 različitih vrsta, je fascinantna. Fondue, rastopljeni sir u koji se umače kruh ili pecivo, je za prste polizat, priznajem.

Ma pusti ti fondue i preko 1.500 jezera, vrati se ti na 1.246 otoka i otočića i 2.726 sunčanih sati godišnje, klapama, jematvi, maslinama i upiši tečaj njemačkog jezika u školi Jantar :)


Prijavite se na vrijeme
Prijave za Tečaj